CSR Mediu

,,Campania Verde” – program intern

Programul intern „Campania Verde” lansat în 2010 își propune să crească gradul de conştientizare a importanţei utilizării raţionale a apei şi electricităţii, colectării selective a deşeurilor de plastic şi hârtie ȋn rândul angajaţilor.

Obiectivele Campaniei Verzi sunt:

• creşterea cantităților de hârtie și plastic colectate selectiv;

• creşterea nivelului de conştientizare a importanţei consumului rațional de resurse naturale;

• conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului înconjurător.

Astfel, angajații Smithfield România au posibilitatea de a intra în contact, în timpul activității lor, cu mesaje care îndeamnă la un comportament cât mai responsabil față de mediul înconjurător, cu mesaje interesante, care aduc argumente pentru o folosire cât mai rațională a acestor resurse, atât la locul de muncă, cât și acasă.

Inspiraţi de numărul mare de participanți în cadrul acestei campanii, am lansat o nouă provocare, ca parte a aceleaşi platforme: „Preţuiţi APA şi ENERGIA, protejaţi VIITORUL!”. Extinderea programului a fost realizată pentru a încuraja economisirea resurselor de APĂ şi ENERGIE. 

Proiectul intern de responsabilitate socială față de mediu s-a derulat și în acest an, oferind angajaților Smithfield România posibilitatea de a interacționa cu diverse materiale de comunicare care îi încurajează spre un comportament prietenos cu mediul.

''Ziua Verde" – program intern

”ECO DAY”/”Ziua Verde” este un eveniment anual, organizat sub forma unei acțiuni de voluntariat cu obiectivul de a promova spiritul ecologic în rândul angajaților Smithfield România. Inițiativa Smithfield România vine în semn de solidaritate cu mişcarea europeană de protejare a mediului, “Ziua Europeană a Curăţeniei” / “Let’s Clean Europe”, http://www.letscleanupeurope.eu/, prin care anual, ȋn data de 10 mai, cetăţeni şi instituţii organizează acţiuni publice menite a atrage atenţia asupra importanţei menţinerii unui mediu curat.

Începând cu aprilie 2011, angajaţii Smithfield România au acceptat cu entuziasm ca primăvara fiecărui an să înceapă cu programul "Eco Day"/"Ziua verde", un program intern ce vizează una dintre responsabilităţile de bază ale echipei noastre - grija pentru mediul în care ne desfăşurăm activitatea.

Prin acest program, angajaţii tuturor punctelor de lucru Smithfield România participă la curăţarea, reamenajarea, revitalizarea spaţiului verde din jurul unităţilor noastre, în susţinerea unui spiritul ecologic şi a unui mediu înconjurător cât mai curat.

Acţiunea promite cadrul perfect pentru a petrece o zi plăcută ȋn aer liber, alături de colegi şi de familie, cu mic cu mare, şi reprezintă o ocazie de a cunoaşte şi echipele de producţie din punctele de lucru care găzduiesc evenimentul. Ziua se desfăşoară prin concursuri interactive, concursuri de desen pentru copiii angajaţilor, competiţii diverse pe echipe, dar şi momentul special, mult aşteptat: degustarea de produse Comtim, delicioase şi savuroase!

Până în prezent, au fost incluse în acest program următoarele puncte de lucru:

1. Ferma Periam - 14 iunie 2019   

2. Ferma Pădureni - 18 mai 2018

3. Ferma Birda – 27 mai 2017

4. Ferma Ciacova – 21 mai 2016

5. Ferma Bulgăruș – 9 mai 2015

6. Ferma Sintea Mare 2 – 18 aprilie 2015

7. Abatorul Freidorf – 17 aprilie 2015

8. Abatorul Freidorf – 23 mai 2014

9. Ferma Pădureni – 10 mai 2014

10. Ferma Parța – 25 mai 2013

11. Ferma Cermei 2 – 8 iunie 2013

12. Ferma Cenei – 12 mai 2012

13. Ferma Pădureni – 26 martie 2011

14. Ferma Ciacova – 2 aprilie 2011

15. Ferma Peciu – 9 aprilie 2011

Proiectul „Adoptă un râu”

Educaţia tinerei generaţii, protejarea mediului ambient şi conştientizarea importanţei păstrării unui mediu curat sunt priorităţi ale strategiei de implicare socială Smithfield România.

Programul „Adoptă un râu” a fost creat din dorința de a contribui la educaţia ecologică a tinerei generații.

Pentru al patrulea an consecutiv, voluntarii Smithfield România au revenit în comunitatea Igriş-Sânpetru pentru a continua angajamentul de a „adopta”, îngriji şi curăţa, an de an, zona protejată Lunca Mureşului. Lunca Mureşului este o zonă protejată, situată în partea de vest a României, membră a „Destinaţiilor Europene de Excelenţă”.(www.luncamuresului.ro)

Alături de peste 60 de copii entuziaşti şi profesorii acestora, din cadrul şcolilor Sânpetru şi Igriş, voluntarii Smithfield România au inclus în programul de ecologizare o zonă de 2 km pe malul râului Mureş. Astfel, zona de agrement frecventată de localnici a fost curăţată şi pregătită pentru ca tinerii iubitori de natură să îşi petreacă timpul liber într-un mediu cât mai curat!

Voluntarii Smithfield România vor reveni periodic pentru a păstra curăţenia şi a proteja spaţiile verzi din Parcul Naţional Lunca Mureşului şi zona în care locuiesc!

Smithfield România susţine „Ora Pământului”

Echipa Smithfield România susține „Ora Pământului” printr-o campanie internă prin care se urmărește creşterea nivelului de conştientizare asupra importanţei unei comportament rațional.

„Ziua Internaţională a Monitorizării Calităţii Apei”

"Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei" face parte dintr-un program internațional, desfășurat în 43 de țări sub egida Asociației Mondiale a Apelor (IWA), și susținut de Agenția Guvernamentală a Statelor Unite pentru Protecția Mediului și de numeroase companii recunoscute la nivel internațional, printre care și Smithfield Foods Inc., compania-mamă.

Anual, Smithfield România încurajează un număr tot mai mare de copii şi voluntari să se implice în protejarea resurselor de apă, prin intermediul unor lecţii-deschise, de tip ”experiment”, ca parte a Zilei Internaţionale de Monitorizare a Calităţii Apei, dar şi prin intermediul unor programe organizate de-a lungul timpului, evenimente şi activităţi de protecţie a mediului, ca parte a strategiei de dezvoltare durabilă a companiei.

Lecţiile deschise au fost organizate anual, în parteneriat cu autorităţile de mediu, în şcoli din comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea, în scopul creşterii gradului de conştientizare a importanţei apelor şi mediului curat în rândul tinerei generaţii.

·  Program lansat în 2008

· 9 lecţii deschise

·  Peste 2.000 de elevi participanţi

·  Elevi din Timişoara, Utvin, Gătaia, Pădureni, Periam, Ineu etc.

Iniţiativa naţională “Lumea ta? Curată!”

Programul susținut de Smithfield România face parte din iniţiativa naţională „Lumea ta? Curată!”, iniţiată de Fundaţia Prais în 2009, cu sprijinul Ministerului Mediului şi al Inspectoratului Şcolar Bucureşti și are drept obiectiv dezvoltarea unui comportament civic-responsabil al tinerei generaţii, promovând metodologii moderne de învăţare pentru elevi.

Programul implementat local de Smithfield România se desfăşoară în fiecare an prin informarea elevilor şi copiilor angajaţilor noştri despre importanţa grijii pentru mediu şi reciclarea deşeurilor. Prin intermediul cursurilor, cărţilor, broşurilor şi posterelor despre mediu şi despre colectarea selectivă a deşeurilor, distribuite elevilor şi profesorilor în şcolile participante. Totodată, în timpul acestei acţiuni, informaţiile sunt transmise şi prin lecţii deschise şi concursuri având ca temă protecţia mediului, organizate în locaţiile alese, la care elevii iau parte: compuneri cu teme ecologice sau de confecţionare a obiectelor din materiale reciclabile.

În ediţiile anterioare, peste 20 de şcoli din comunităţile din judeţele Timiş şi Arad au fost incluse în program, iar peste 1.000 de elevi au avut oportunitatea de a se familiariza cu aspecte legate de protecţia mediului ȋnconjurător şi reciclarea deşeurilor.  

"Milioane de oameni, milioane de copaci"

Smithfield România este sponsor și partener oficial al programului (www.milioanedecopaci.ro), prima mișcare națională de plantare de copaci din România, organizat în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu.

Obiectivele Smithfield România în cadrul acestui proiect sunt plantarea unor perdele de copaci atât în apropierea fermelor, cât şi în parcurile din jurul şcolilor pentru comunităţile în apropierea cărora compania îşi desfăşoară activitatea. Scopul este concentrat pe protejarea şi regenerarea mediului înconjurător.

Acestea reprezintă valori pe care dorim să le concretizăm prin astfel de acţiuni, la care participă atât angajaţi Smithfield România, autorităţi, cât şi elevi, membri ai tinerei generaţii. Formarea acestora în spiritul preocupării faţă de calitatea mediului înconjurător este o componentă importantă a procesului de sprijin pentru educaţie pe care Smithfield România o susţine prin acţiunile sale.

Până ȋn prezent, de-a lungul timpului, ȋn cadrul mişcării naţionale de plantare de arbori şi plante, „Milioane de oameni, milioane de copaci”, al cărui membru fondator este, Smithfield România a plantat, cu ajutorul voluntarilor, peste 21.000 de copaci.

Diverse acțiuni de protecție a mediului organizate de Smithfield România