Pentru protejarea Mediului Inconjurator

Decembrie 2017

Eveniment verde – Plantare de Tei – Smithfield Romania

Voluntarii dedicati ai companiei au participat in aceasta toamna in cadrul unei noi actiuni dedicate protectiei mediului si constientizarii imporantei pastrarii unui mediu curat: campania de plantare de copaci.200 de tei au fost plantati in zona din vecintatea birourilor Smithfield Romania, de catre 40 de angajati devotati acestor cauze …verzi, care au participat cu entuziasm in crearea unei noi zone verzi

 
 
 
Iunie 2017

In Iunie, elevii Scolii Gimnaziale din Sanpetru au organizat o campanie de ecologizare a Luncii Muresului

 
Pentru al 4-lea an consecutiv, sub sloganul „Adopta un rau” Smithfield Romania a sustinut Scoala Gimnaziala ,,Milivoi Trifunschi” din Sanpetru Mare in organizarea unei actiuni de ecologizare a Luncii Muresului.Cu entuziasm si voie buna, elevii din Sanpetru au dus la buna indeplinire obiectivul campaniei: acela de contribui la prezevarea zonei protejare a Luncii Muresului, si tototata au inteles mai bine ca responsabilitatea fata de mediul inconjurator ne revine fiecaruia dintre noi.

 
 
Mai 2017

Ziua verde organizata de voluntarii Smithfield Romania

Smithfield Ferme a organizat anul acesta proiectul intern – Ziua Verde, la firma Birda, in data de 27 mai.Ziua Verde 2017La acest eveniment au fost prezenti 181 de angajati, voluntari Smithfield, din diviziile Ferme si Productie. Cu totii au reusit sa se imobilizeze alaturi de familiile lor si sa realizeze obiectivele actiunii, adica: curatatul portii principale, vopsitul zonei de parcare si sa dea cu var pe copaci si bordurile din zona aferenta.In tot acest timp, copiii angajatilor s-au jucat diferite jocuri interactive si s-au relaxat in zona dedicate lor. Finalul a fost unul delicios, cu propriile noastre preparate facute la gratar. Misiunea principala a acestui eveniment a fost sa facem curat in ferma noastra si sa intarim relatiile interpersonale dintre angajatii nostri.

 

Mai 2016

„Ziua Verde” a fost sărbătorită în 2016, pe 21 Mai, la Ciacova

”ECO DAY” /”Ziua Verde” este un eveniment multianual, organizat sub forma unei acțiuni de voluntariat pentru curățarea, reamenajarea și revitalizarea spațiului verde din jurul fermelor, cu obiectivul de a promova spiritul ecologic în rândul angajaților Smithfield România.

Deși vremea s-a anunțat capricioasă, acțiunea de voluntariat dedicată angajaților Smithfield România, dar și familiilor lor s-a dovedit cadrul potrivit pentru a petrece o zi plăcută în aer liber, alături de colegi și de familie – cu mic, cu mare – și totodată o ocazie de a cunoaște și echipele de producție din ferma gazdă.

Atracțiile zilei au fost: concursul ”Știi și câștigi!”, competițiile pe echipe, dar și degustările de produse COMTIM! Pentru copiii care și-au însoțit părinții la ”ECO DAY”,am creat un spațiu special dedicat lor, cu jocuri, zmeie, purceluși de ceramică pentru pictat și multă veselie.

 

Aprilie 2016
 

Voluntarii Smithfield România au continuat în 2016 tradiția de adoptare a zonei protejate „Lunca Mureșului”

Într-o zi de primăvară, 20 aprilie 2016, potrivită numai bine pentru desfășurarea unei activități în natură, voluntarii Smithfield România, alături de voluntari ai școlilor din comunitatea Sanpetru- Igriș din Timș, au continuat tradiția de a adopta, prin ecologizarea ei, an de an, zona protejată Lunca Mureșului.
 
 

 

Lunca Mureșului este o arie protejată, situată în zona de vest a României, membră a „Destinații europene de excelență”: http://www.luncamuresului.ro/en/.

Astfel, voluntarii Smithfield România, ajutați de un număr impresionant de aproape 50 de copii entuziaști, însoțiți de profesorii lor de la școlile din comunitățile Sanpetru și Igriș, au mers de-a lungul râului și au curățat întreaga zonă. Voluntarii au promis că vor reveni periodic pentru a menține Lunca Mureșului și zona în care trăiesc într-un mediu curat și protejat!

 
Martie 2016
 

Cea de-a 8-a ediție a programului Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei, sărbătorită de către voluntarii Smithfield România la Sânmihaiu Român

Smithfield România a organizat, pentru ce-a de-a 8-a ediție consecutivă, o acțiune educativă dedicată Zilei Internaționale a Apei, împreună cu elevi ai Școlii Sânmihaiu Român, despre importanța păstrării calității apei și menținerea unui mediu curat și sănătos.

Evenimentul dedicat „Zilei Internaționale a Monitorizării Calității Apei”, organizat de către compania noastră, s-a desfășurat în data de 25 martie 2016, implicând peste 30 de elevi ai claselor a III-a și a IV-a ale Școlii Sânmihaiu Român. Cu ajutorul kit-urilor de testare a apei, oferite de echipa de voluntari Smithfield, elevii, echipați ca niște adevărați mici laboranți, sub supravegherea profesorilor de la școala din Sânmihaiu Român, au monitorizat calitatea apei canalului Bega, din aria localității lor.

Elevii, cu foarte mare entuziasm, ajutați de cei 15 voluntari Smithfield România- la fel de entuziaști, au testat parametrii fizici si chimici de calitate a apei (turbiditate, temperatura, oxigen dizolvat, pH), au tras concluzii si au învățat ce anume trebuie să respecte pentru a păstra un mediu înconjurător curat.

La finalul activității toți elevii au fost răsplătiți cu cărți de literatură școlară și diplome de voluntariat.

 

Iunie 2015

Concurs Eco de Creație
 

Expoziție de lucrări realizate de către copiii angajaților Smithfield România 

Cu prilejul zilei de 1 iunie, ziua în care sărbătorim copilăria, Smithfield România a adresat copiilor angajaților Smithfield România invitația de a participa la un CONCURS ECO de CREAȚIE, prin care se încurajează imaginația, creativitatea și susținerea spiritului ecologic!

În cadrul concursului Eco de creație Smithfield România 2015, copiii angajaților au primit ca temă pentru lucrare dezvoltarea cunoscutului și îndrăgitului basm „Cei trei purceluși”. De la mic la mare, copilașii harnici și creativi au muncit temeinic, realizând niște lucrări deosebit de interesante, din materiale reciclate.

Astfel, în data de 12 iunie, „cei trei purceluși din basm” au putut fi admirați la sediul administrativ Smithfield Prod și Ferme, unde lucrările copiilor vor rămâne expuse timp de patru săptămâni. Și, pentru că efortul și creativitatea trebuie răsplătite, toți copiii înscriși în concurs au fost premiați cu diplome și cadouri specifice spațiului ludic al copilăriei.

 

Mai 2015

Program “Adoptă un râu”

Educaţia ecologică şi constientizarea importanţei păstrării unui mediu înconjurător curat sunt priorități ale strategiei de implicare socială Smithfield România.

Lunca Mureşului este o zonă protejată, situată în Vestul României, membră a „Destinaţii Europene de Excelenţă”, http://www.luncamuresului.ro/en/.

În luna mai 2015, pentru al doilea an consecutiv, voluntarii Smithfield România au revenit ȋn comunitatea Sânpetru-Igriş,  pentru a continua promisiunea făcută, de a „adopta”, a ȋngriji şi ecologiza,  an de an, zona ariei protejate Lunca Mureşului. Ajutaţi de cei peste 60 de elevi entuziasti şi cadrele didactice ale şcolilor din localităţile Sânpetru şi Igriş, jud Timis, voluntarii Smithfield România au parcurs o zonă de 2 km pe malul râului Mureş. Astfel, zona de agrement frecventată de localnici a fost ecologizată şi pregătită, pentru ca tinerii şi iubitorii de natură să ȋşi petreacă timpul liber într-un mediu curat!

Voluntarii vor reveni periodic pentru a menţine Parcul Naţional Lunca Mureşului şi zona în care trăiesc, un mediu curat şi protejat!

 

Aprilie-Mai 2015

Ziua Verde – muncă în echipă și spirit ecologic!

 Ziua verde ne-a găsit şi în acest an pregătiţi de lucru şi dornici de implicare în protejarea mediului înconjurător!

Peste 150 de voluntari, alături de familie şi prieteni, au participat la activităţi de curăţare, reamenajare şi revitalizare a spaţiului verde din jurul unităţilor noastre – birouri şi ferme, ca parte a celor 3 acțiuni.

 

Ziua Verde la Abatorul Freidorf- 17 aprilie;

            Ziua Verde la Ferma Sintea Mare 2, jud Arad- 18 aprilie;

          Ziua Verde la Ferma Bulgăruș, Jud Timiş- 9 mai.

Iată că tradiția continuă! Am petrecut și în acest an zile minunate în aer liber, promovând în acelaşi timp importanţa menţinerii unui mediu înconjurător curat

 

Martie 2015

Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei

Lectie-deschisa pe tema protectia si grija mediului inconjurător

 

Smithfield Romania, împreună școlii din localitatea Nițchidorf, a organizat o lecție educativă experimentala despre importanța conservării calității apei și a menținerii unui mediu inconjurator cat mai curat. Evenimentul „Ziua Internațională a Monitorizării Calității Apei ”, organiza pentru al saptelea an consecutiv de catre compania noastra, a avut loc în cursul zilei de joi, 19 martie 2015, și a implicat 5 echipe de elevi ai clasei a IV-a din cadrul Școlii Nițchidorf. Pe perioada lecției deschise, elevilor li s-a vorbit despre importanța păstrării calitatii si curateniei surselor de apa, si importanta vitala a pastrarii unui mediu înconjurător cat mai curat. Echipati ca niste adevarati mici chimisti, elevii au testat cu foarte mare incantare parametrii fizici si chimici de calitate a apei (turbiditate, temperatura, oxigen dizolvat, pH), au tras concluzii si au descoperit secretele pastrarii unui mediu curat si sanatos.

 

Evenimentul s-a încheiat cu premierea tuturor elevilor implicați în acțiunea desfășurată sub egida „Zilei Mondiale a Apei”, si cu promisiunea organizatorilor ca vom continua acest proiect frumos si anul viitor   Octombrie 2014

 

ZIUA EDUCAȚIEI NON- FORMALE –ACȚIUNEA „PRO-MEDIU”, ORGANIZATĂ ÎMPREUNĂ CU ELEVII LICEULUI TEORETIC BUZIAȘ

În luna octombrie a fiecărui an, în orașul Buziaș, este organizat un eveniment important pentru toți copiii din comunitate și anume „Ziua educației non-formale”. Programul are ca scop implicarea elevilor, profesorilor și voluntarilor în activități extrașcolare și non- formale, pentru a arăta că învățarea este mai rapidă și mai eficientă atunci când este participativă. Acest program reunește mii de copii, diverse evenimente și numeroase activități educative și ecologice. Smithfield România a sprijinit acțiunea „Biblioteca Vie”, organizată de către liceenii din orașul Buziaș, pentru a promova un mesaj puternic și anume: respectarea drepturilor omului, cultivarea diversității și protecția mediului. Compania noastră a pus la dispoziție materialele necesare pentru realizarea evenimentului. Una dintre principalele activități organizate a fost „Cum să adopte, cum să crească și cum să dăruiască o floare cadou”. Scopul principal pentru alegerea acestui proiect este nu numai de a evidenția beneficiul practicii pentru elevi în timp ce învață, ci si conștientizarea importanței naturii și a mediului înconjurător în viața noastră a fiecăruia. În urma activității, copiii au învățat cum să adopte propria floare, cum să o îngrijească și chiar au personalizat cu ajutorul picturii ghivecele cu flori.

Grija pentru Mediul Inconjurator

Smithfield Prod și-a luat angajamentul de a minimiza impactul asupra mediului şi de a fi un lider pe sectorul său de activitate şi în ceea ce priveşte protecţia mediului. Smithfield Prod deține autorizația IPPC (Prevenirea şi Controlul Integrat al Poluării) si a implementat Sistemul de Management al Mediului ISO 14001 înca din anul 2009. Prin îndeplinirea cerinţelor IPPC am reuşit să deținem controlul complet asupra următoarelor aspecte care privesc mediul: monitorizarea emisiilor, imisiilor, a apelor reziduale şi deşeurilor. Smithfield Prod continuă activitatea de reducere la minimum a deşeurilor şi creşterea cantității de materiale reciclate valorifiate. Smithfield Prod atinge obiectivele naţionale de reciclare a ambalajelor. Reciclăm 100% din hârtia şi cartonul generate intern. Smithfield Prod a implementat o serie de politici IT menite să reducă amprenta ecologică a echipamentelor IT utilizate in activitatea de zi cu zi. Deciziile de achiziție si de gestionare a activitatilor sunt luate ținând cont de factorii de mediu (consum de energie, evaluări Energy Star), încercând să înlocuim cât mai multe echipamente ineficiente.

Mai 2014

“Ziua Verde” -voluntariat si spirit ecologic

La 4 ani de la lansarea initiativei interne de responsabilitate sociala si protejare a mediului “Ziua  Fermei”, programul imbraca in acest an, haine noi si devine “Ziua Verde” – “Eco Day”, incluzand noi puncte de lucru Smithfield: FNC-ul (Fabrica de Nutreturi Combinate) si Abatorul Freidorf.

Initiativa de extindere a programului la nivel de Smithfield Romania, chiar in data de 10 mai, prin includerea de noi puncte de lucru, vine in semn de solidaritate cu miscarea europeana de protejare a mediului, “Ziua Europeana a Curateniei” / “Let’s Clean Europe”, http://www.letscleanupeurope.eu/, prin care anual, in data de 10 mai, cetateni si institutii organizeaza actiuni publice menite a atrage atentia asupra importantei mentinerii unui mediu curat.

Prin acest program, angajaţii din ferme, FNC si abator au ocazia de a participa la o actiune de voluntariat pentru curatarea, reamenajarea, revitalizarea spatiului verde din jurul unitatilor noastre, in susţinerea unui spirit ecologic si a unui mediu inconjurator curat. Actiunea promite cadrul perfect pentru a petrece o zi placuta in aer liber, alaturi de colegi si de familie, cu mic cu mare, si reprezinta o ocazie de a cunoaste si echipele de productie din locatiile vizitate.   Martie 2014

 “Ziua internationala a monitorizarii calitatii apei”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, compania noastra a sprijinit initiativa Primăriei Municipiului Timişoara in parteneriat cu Liceul Teoretic IRIS, Facultatea de Chimie Industrială şi Ingineria Mediului, Liga Studenţilor Chimişti si Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş de a organiza o acţiune educativă cu rol de conştientizare şi informare cu privire la importanta conservarii calitatii apelor. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Chimie Industriala si Ingineria Mediului in cursul zilei de vineri, 22 martie 2013. Lectia deschisa a constat în prelevarea de probe de apă din apele de suprafaţă existente pe raza orasului Timişoara precum şi din alte localităţi din judeţul Timiş, urmata de analizarea parametrilor fizici de calitate ai acesteia, efectuata de către 150 de elevi si studenti din 26 unităţi de învăţământ. Evenimentul s-a finalizat cu premierea şi înmânarea diplomelor de participare tuturor participantilor implicati în activitatea dedicată Zilei Mondiale a Apei.

Programul “Lumea ta? Curata!”

În luna mai 2010 Smithfield Prod a lansat un nou program de responsabilitate socială, “Lumea ta? Curata!”, in parteneriat cu Fundatia Prais, program educational si de protectie a mediului, adresat copiilor angajatilor companiei noastre. Acest program ofera levilor si întregii familii informatii utile despre beneficiile protectiei mediului înconjurator, colectarii selective a deseurilor și a reciclarii. În 2011 au beneficiat de acest program și copii clasei a 5-a de la Școala Generala Samnihaiu Roman, din localitatea Utvin, iar anul 2012 am extins acest program in beneficiul copiilor angajatilor nostru si al copiilor din comunitate. Continuand traditia, in anul 2013, cu ocazia Zilei Internationale a Copiilor, Smithfield Romania a invitat copii angajatilor nostri să participle din noua, la mult asteptata initiativa educaţionala „Lumea Ta? Curată!”. Astfel, fiecarui copil i-a fost oferita câte o brosura educaţională „Lumea ta? Curată!” si invitaţia noastra pentru participarea la:

1.Concursul de obiecte decorative realizate din materiale reciclabile cu tema: POMISORI, in lunile de vara 2.Concursul de compuneri pe tema: Cum pot ajuta la protejarea naturii prin colectarea selectiva a deseurilor? Toti copii participanti la concursul intern au fost recompensati cu diplome si premii surpriza!

Programul de protectie a mediului “Campania Verde”

La nivel de companie, incepand cu anul 2008 s-au derulat o serie de initiative pentru protejarea mediului inconjurator, de a caror rezultate frumoase ne bucuram in prezent! Prin contributia departamentului de mediu, compania noastra a castigat locul 1 in cadrul competitiei de proiecte „Environmental Excellence Awards”, categoria „Conservarea Resurselor – Reducerea Deseurilor”, organizate de catre Smithfield Foods, la care au fost inscrise peste 165 de proiecte. In continuarea acestor initiative, sub sloganul „Colectam selectiv si selectam colectiv” sau ”Pretuieste APA si ENERGIA, protejeaza viitorul!” in luna august 2012 am propus angajatilor Smithfield  o noua provocare: o contributie cat mai activa a fiecaruia dintre noi in colectarea selectiva a HARTIEI si a PET-urilor si extinderea programului catre economisirea resurselor APA si ENERGIE.

  Obiectivele Campaniei Verzi sunt:

  • cresterea cantitatilor de hartie si plastic colectate selectiv;
  • creşterea nivelului de conştientizare a importanţei consumului rational de resurse naturale;
  • constientizarea impactului pe care fiecare dintre noi il are asupra mediului inconjurator.

Astfel, angajatii vor avea posibilitatea sa intre in contact, in timpul activitatii lor, cu mesaje care indeamna la un comportament cat mai responsabil fata de mediul inconjurator, cu mesaje interesante, care aduc argumente pentru o folosire cat mai rationala a acestor resurse, atat la locul de munca, cat si acasa.

Programul national “Milioane de oameni, Milioane de copaci”

Smithfield Prod a început în 2008 să pună în aplicare proiectul Fundaţiei PRAIS, “Milioane de oameni, Milioane de copaci”, un proiect derulat în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu.

Derularea acestui proiect a fost posibila cu sprijinul voluntar al angajaţilor Smithfield Prod şi cu participarea activă a elevilor din Școala din Sanmihaiu Roman şi a copiilor din Gradinița din Utvin si a presupus plantarea de pomi in jurul fabricii si in localitatea Utvin.

  Incepand cu anul 2006, prin actiunile sustinute in fiecare an de catre Smithfield Romania, s-au plantat pana in prezent peste 21 000 de copaci prin intermediul voluntarilor, in Judetele Timis si Arad. Mai multe detalii: http://www.milioanedecopaci.ro/

Fondul Special de Reciclare

 

În Decembrie 2008, conducerea companiei a luat decizia de a crea un “Fond Special de Reciclare”, din resurse provenite din reciclarea hârtiei, a cartonului și a materialelor plastice – fonduri care vor fi orientate, în fiecare an, spre activități de plantare a copacilor. La initiativa angajaților Smithfield Prod, acest fond se completează cu cantitatea de hartie reciclată, adusă de fiecare angajat, din gospodaria proprie. Această idee s-a materializat in primavara lui 2009 prin plantarea primilor copaci achizitionați din acest fond.

 

Parteneriat Recolamp pentru “Coltul verde”

Smithfield Prod oferă angajatilor săi care subscriu acestor initiative, posibilitatea de a se implica si de a recicla si DEEE-uri, din propriile gospodării. Acronimul DEEE se refera la Deșeurile de Echipamente Electrice si Electronice, inclusiv a energiei - reciclarea becurilor si a tuburilor fluorescente (așa-numitele “neoane”). Orice tip de DEEE poate fi adus la punctul de colectare special, din cadrul Smithfield Prod, aflat pe holul din fața departamentului de Resurse Umane. Considerăm această inițiativă extrem de importanta pentru constientizarea importantei reciclarii acestor deseuri daunatoare pentru mediul inconjurator. Mai multe informatii se pot obtine accesând site-ul initiatorului acestei initiative: www.coltulverde.ro

Green Week@Smithfield Prod

În 2010 și apoi în 2011, Smithfield Prod a sărbătorit “Ora Pământului” prin oprirea tuturor surselor de iluminat din cladirea de birouri, care nu au un impact direct asupra activității noastre.

Săptamana 29 martie – 2 aprilie 2010 a fost sărbătorită ca fiind Săptamâna Verde la Smithfield Prod. Acest proiect s-a dorit a fi un melanj de actiune si de campanie de informare pe componenta de protectie a mediului si se bazează pe participarea voluntara a angajatilor Smithfield Prod si a copiilor din clasele a V-a și a VII-a de la Scoala din Utvin. Programul Săptamanii Verzi a inceput luni, 29 martie, prin curățenia de primăvara între localitatea Utvin si Smithfield Prod, în care s-au colectat 120 de saci de 140 l cu pet-uri, hârtii si alte deseuri. Targetul zilei de marți a fost plantarea a 200 de tei în incinta platfomei Smithfield Prod. Zilele de joi si vineri au fost dedicate campaniilor de informare: s-au comunicat intern câteva dintre realizarile companiei în ceea ce priveste protectia mediului, atat din perspectiva proiectelor de CSR / mediu, cat si din perspectiva operatiunilor.